Zupa z rukwi wodnej








Wraz z początkiem jesieni zupy pojawiają się na naszym stole coraz częściej. Sycące, rozgrzewające, aromatyczne. Kiedy za oknem robi się coraz chłodniej, staramy się, żeby w naszej lodówce/zamrażarce zawsze znalazła się porcja bulionu mięsnego lub warzywnego. Bulion można mrozić np. w słoikach, dlatego gotując rosół, nastawiamy bardzo dużą porcję, żeby uzupełnić zapasy w zamrażarce (tutaj przepis na nasz ulubiony bulion). Wiele zup możemy z powodzeniem przygotować na bazie wody, jednak używając bulionu, uzyskamy o wiele lepszy smak i aromat. 
Dziś po raz kolejny przekazujemy doskonały przepis Mimi Thorisson, która poleca podanie tej zupy z grzankami z serem i kieliszkiem białego wina. Mmmmm ...

4 porcje

700 - 800 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
2 łyżki oliwy
2 szalotki
2 opakowania/pęczki rukwi wodnej
2 ziemniaki
2 łyżki masła
80 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu
2 łyżki szczypiorku
Sól i pieprz

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy szalotki ok. 4 min. Dodajemy rukiew, solimy, pieprzymy. Mieszamy. Dodajemy ziemniaki pokrojone w cienkie plastry i gorący bulion. Gotujemy na średnim ogniu ok. 10 min., do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. 
Miksujemy zupę na krem. Dodajemy masło, solimy i pieprzymy do smaku. 
Nalewamy zupę do talerzy, na środku układamy łyżkę śmietany lub jogurtu, posypujemy zupę posiekanym szczypiorkiem.


Komentarze

Popularne posty