Bulion





Dzisiaj z dumą przedstawiamy przepis na bulion, który stworzyliśmy na podstawie naszej wiedzy i dotychczasowych doświadczeń, jak również konsultacji z Mamą "Steka".
Taki bulion jest bazą do wielu zup i potraw, dlatego też warto mieć jego mały zapas w zamrażarce (mrozimy dokładnie przecedzony bulion). Tradycyjny, pyszny, aromatyczny i zdrowy - pręga wołowa zawiera dużo naturalnej żelatyny, dobrze wpływającej na stawy. Zapraszamy do wypróbowania.

600 g pręgi wołowej
400 g cielęciny z kością (karkówka, żeberka)
1 kurczak
3 marchewki
1 duża pietruszka
1 łodyga selera naciowego
1/2 korzenia selera
1 duża pietruszka (korzeń)
1 mały por
1cebula
1 suszony grzybek
Pęczek natki pietruszki
4 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
Sól

Mięso myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimna wodą i zagotowujemy. Wodę wylewamy, mięso płuczemy zimną wodą (pozbywamy się w ten sposób szumowin).
Cebulę obieramy i kroimy na pół. Skórkę cebuli prażymy na suchej patelni. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy.
Do garnka wkładamy opłukane z szumowin powstałych po wstępnym zagotowaniu mięso, warzywa, grzybek, uprażoną skórkę cebuli i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 godzin (w razie potrzeby dolewamy ciepłej wody, mięso musi być cały czas przykryte płynem).

Komentarze

Popularne posty