Curry dyniowe z miętą i kaszą jaglaną








Uprzejmy Kolega sprezentował nam 2 wielkie dynie, są naprawdę olbrzymie, ale nie będziemy mieli problemu z ich wykorzystaniem. Dziś dyniowe curry z miętą i kaszą jaglaną, a w planie: kremowa zupa dyniowa, pierożki z dynią, szałwią i  ricottą, które wymyśliliśmy w poprzednim sezonie dyniowym (przepis tutaj), pęczak z dynią, jarmużem i pistacjami, konfitura dyniowa i słodkie ciastka z nadzieniem dyniowym z mascarpone. Zapraszamy!

4 duże porcje

3 łyżki oliwy
3 łyżki zielonej pasty curry
2 łyżeczki trawy cytrynowej
Szczypta chilli
1 cebula pokrojona w piórka
5 cm korzenia imbiru
2 duże ząbki czosnku
3 liście kaffiru
Sok z 1 limonki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
Sól
1 kg dyni
2 duże pomidory malinowe
1 puszka mleka kokosowego
3 garści świeżej mięty
1 szklanka kaszy jaglanej


Pokrojoną dynię pieczemy ze skórką w 200°, aż będzie dość miękka. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej pastę curry, trawę cytrynową,chilli, imbir, kaffir, czosnek, cebulę - mieszamy i chwilę wszystko podsmażamy. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, miód i pokrojone w grubą kostkę pomidory - dusimy zawartość patelni przez ok. 3 min. na średnim ogniu. Następnie na patelnię dodajemy upieczoną, obraną ze skorki i pokrojoną w dużą kostkę dynię - mieszamy, a po chwili dodajemy mleko kokosowe. Całość doprowadzamy do wrzenia, solimy wg uznania i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połowę mięty.
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. 

Do głębokich talerzy nakładamy porcję curry, 2 kulki kaszy jaglanej, całość posypujemy resztą mięty.


Komentarze

  1. No o curry z dynią to bym nie pomyślała! Idealne na Halloween w stylu "rodeo steak house". Wrocław już od jakiegoś czasu obchodzi Halloween całkiem hucznie ;) Już się nie mogę doczekać, jak przygotuję to na imprezę :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty