Pierogi z dynią ricottą i szałwią


Kulinarne wspomnienia z Bolonii ciągle inspirują nas i kuszą. Doskonałe tortelloni z ricottą i szałwią już od jakiegoś czasu zaprzątało nam głowę i ... myśląc o tym, jak wykorzystać wielką dynię, którą mieliśmy w domu, bardzo szybko powstał nasz autorki przepis na przepyszne pierożki z dynią ricottą i szałwią polane ciepłym klarowanym masłem z listkami szałwii ... Mmmmmmm Masło, którym polewamy pierogi jest tutaj niezbędnym dodatkiem, dzięki niemu danie jest idealnie kremowe i aromatyczne. 
Polecamy nasz kolejny dyniowy HIT:) 

Farsz
200 g dyni*
125 g ricotty
2 łyżki posiekanych listków szałwii
2 łyżki tartego parmezanu
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 czubata łyżka masła klarowanego
Świeżo mielony czarny pieprz
Sól

Pierogi
1 szkl. mąki
1/2 wrzątku
1 płaska łyżeczka soli

Wykończenie
100 g masła klarowanego
2 łyżki posiekanych listków szałwii

* Zważonej po upieczeniu i zdjęciu skórki. Kawałki dyni pieczemy w 200° przez ok. 20 min. (do miękkości, czas pieczenia zależy od wielkości kawałków).

Upieczoną dynię kroimy na bardzo małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy dynię i gałkę, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy ricottę i parmezan. Mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 min. Dodajemy szałwię, szczyptę pieprzu i sól (ilość soli wg uznania).

Na stolnicę wysypujemy mąkę, a do niej sól. Dodajemy trochę wrzątku i siekamy dużym nożem, co jakiś czas zagniatając mąkę dłonią. Stopniowo dodajemy wrzątek i dalej siekamy nożem i zagniatamy. Następnie wyrabiamy ciasto ręką, formujemy kulkę i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Wycinamy kółka, na każdym układamy ok. 1 łyżeczkę farszu (ilość zależy od wielkości kółka). Brzegi kółka zwilżamy ciepłą wodą i sklejamy brzegi.

Gotowe pierogi wrzucamy pojedynczo do wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, są gotowe.

100 g masła klarowanego rozgrzewamy w małym garnku i dodajemy do niego listki szałwii.


Ugotowane pierożki układamy na talerzach i polewamy roztopionym masłem z szałwią. 

Komentarze

Popularne posty