Pierogi z dynią ricottą i szałwią
Kulinarne wspomnienia z Bolonii ciągle inspirują nas i kuszą. Doskonałe tortelloni z ricottą i szałwią już od jakiegoś czasu zaprzątało nam głowę i ... myśląc o tym, jak wykorzystać wielką dynię, którą mieliśmy w domu, bardzo szybko powstał nasz autorki przepis na przepyszne pierożki z dynią ricottą i szałwią polane ciepłym klarowanym masłem z listkami szałwii ... Mmmmmmm Masło, którym polewamy pierogi jest tutaj niezbędnym dodatkiem, dzięki niemu danie jest idealnie kremowe i aromatyczne.
Polecamy nasz kolejny dyniowy HIT:)
Farsz
2 łyżki posiekanych listków szałwii
2 łyżki tartego parmezanu
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 czubata łyżka masła klarowanego
Świeżo mielony czarny pieprz
Sól
Pierogi
1 szkl. mąki
1/2 wrzątku
1 płaska łyżeczka soli
Wykończenie
2 łyżki posiekanych listków szałwii
* Zważonej po upieczeniu i zdjęciu skórki. Kawałki dyni
pieczemy w 200° przez ok. 20 min. (do miękkości, czas pieczenia zależy od
wielkości kawałków).
Upieczoną dynię kroimy na bardzo małe kawałki. Na patelni
rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy dynię i gałkę, podsmażamy chwilę.
Następnie dodajemy ricottę i parmezan. Mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 min.
Dodajemy szałwię, szczyptę pieprzu i sól (ilość soli wg uznania).
Na stolnicę wysypujemy mąkę, a do niej sól. Dodajemy trochę
wrzątku i siekamy dużym nożem, co jakiś czas zagniatając mąkę dłonią. Stopniowo
dodajemy wrzątek i dalej siekamy nożem i zagniatamy. Następnie wyrabiamy ciasto
ręką, formujemy kulkę i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Wycinamy kółka,
na każdym układamy ok. 1 łyżeczkę farszu (ilość zależy od wielkości kółka).
Brzegi kółka zwilżamy ciepłą wodą i sklejamy brzegi.
Gotowe pierogi wrzucamy pojedynczo do wrzątku. Kiedy wypłyną
na powierzchnię, są gotowe.
Ugotowane pierożki układamy na talerzach i polewamy
roztopionym masłem z szałwią.
Komentarze
Prześlij komentarz