Krem z dyni z jarmużem


Sezon na jarmuż rozpoczęliśmy kremem z dyni z jarmużem. W tym sezonie wrzucamy jarmuż do wszystkich zup, 5 - 10 min. przed końcem gotowania zupy. Zdrowy i pyszny dodatek, polecamy.

1400 g upieczonej i obranej ze skórki dyni*
2 łyżki masła
1 duża biała cebula
5 ząbków czosnku
4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chilli
1,5 l bulionu (przepis tutaj)
2 łyżeczki miodu
3 łyżki octu winogronowego
Sól
125 g mascarpone
Kilka łodyg jarmużu


* Dynie pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w 200° przez ok. 20 min., aż zmięknie (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni). Czekamy, aż ostygnie i zdejmujemy skórkę.

W dużym garnku rozgrzewamy masło, szklimy na nim posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek, cynamon, chilli, chwilę podsmażamy. Do garnka z cebulą i przyprawami wrzucamy dynię, mieszamy i podsmażamy całość 1 - 2 min. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu przez 5 min. Następnie lekko studzimy i blendujemy zupę. Ponownie podgrzewamy, dodajemy sól i porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu. Gotujemy ok. 5 - 10 min. na średnim ogniu. Dodajemy miód, mascarpone, ocet winogronowy, mieszamy. Gotowe.


Komentarze

Popularne posty