Tarta z jagodami i ricottą
Wiosną i latem najprostsze kulinarne pomysły nabierają niesamowitego
charakteru i smaku dzięki sezonowym,
świeżym produktom. Kruche ciasto, ricotta wymieszana z bita śmietaną i jagody - pyszny, lekki, prosty deser.
Ciasto
1 jajko
Szczypta soli
3 czubate łyżki cukru pudru
Cukier puder do posypania owoców
Składniki na ciasto łączymy i
wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do
lodówki na przynajmniej godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
i przekładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem w
wielu miejscach i wkładamy formę z ciastem na 3 min. do zamrażarki. Następnie
przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch/fasolę, aby
obciążyć ciasto. Pieczemy przez 15 min w 190°, następnie zdejmujemy papier do
pieczenia i fasolę, dopiekamy jeszcze ok. 10 min. w 170°, aż ciasto będzie
delikatnie zarumienione. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ricottę blendujemy z dodatkiem
połowy cukru pudru. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru
pudru. Delikatnie mieszamy ubitą śmietanę z ricottą*, wkładamy masę do lodówki.
Na ostudzone ciasto przekładamy
schłodzoną ricottę z śmietaną, następnie jagody. Całość posypujemy cukrem
pudrem.
* Ubitą śmietanę przekładamy do miski z ricottą – zawsze
lekką masę wrzucamy na cięższą, a nie odwrotnie, żeby masa nie opadła,
była delikatna i puszysta.
No muszę przyznać, że wygląda naprawdę zachęcająco :D Obawiam się tylko, że mi tak ładnie nie wyjdzie :/.. i znów się skończy na smakołykach z http://www.roadamerican.pl/
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, bo nawet jeśli nie wyjdzie idealnie to będzie pyszna:)
Usuń