Tarta z jagodami i ricottą







Wiosną i latem najprostsze kulinarne pomysły nabierają niesamowitego charakteru i smaku dzięki sezonowym, świeżym produktom. Kruche ciasto, ricotta wymieszana z bita śmietaną i jagody - pyszny, lekki, prosty deser.

Ciasto
125 g bardzo zimnego masła + trochę do wysmarowania formy
35 g cukru
1 jajko
200 g mąki
Szczypta soli

250 g ricotty
300 g śmietanki 36%
3 czubate łyżki cukru pudru

300 g jagód
Cukier puder do posypania owoców

Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach i wkładamy formę z ciastem na 3 min. do zamrażarki. Następnie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch/fasolę, aby obciążyć ciasto. Pieczemy przez 15 min w 190°, następnie zdejmujemy papier do pieczenia i fasolę, dopiekamy jeszcze ok. 10 min. w 170°, aż ciasto będzie delikatnie zarumienione. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Ricottę blendujemy z dodatkiem połowy cukru pudru. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru pudru. Delikatnie mieszamy ubitą śmietanę z ricottą*, wkładamy masę do lodówki.

Na ostudzone ciasto przekładamy schłodzoną ricottę z śmietaną, następnie jagody. Całość posypujemy cukrem pudrem.



* Ubitą śmietanę przekładamy do miski z ricottą – zawsze lekką masę wrzucamy na cięższą, a nie odwrotnie, żeby masa nie opadła, była delikatna i puszysta. 

















Komentarze

  1. No muszę przyznać, że wygląda naprawdę zachęcająco :D Obawiam się tylko, że mi tak ładnie nie wyjdzie :/.. i znów się skończy na smakołykach z http://www.roadamerican.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, bo nawet jeśli nie wyjdzie idealnie to będzie pyszna:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty