Francuska zupa cebulowa
Kolejny przepis z opisywanych przez nas ostatnio warsztatów w Spocie (tutaj). Francuski klasyk - zupa cebulowa - uzależniająco pyszna i aromatyczna. Moment, kiedy do duszonej na maśle cebuli dodajemy wino, hipnotyzuje zapachem. Dobrze, że od tego momentu do końca przygotowań pozostaje już niewiele czasu:)
4 porcje
0,5 kg cebuli
2 gałązki tymianku
200 ml białego wina
100 g masła
Bagietka
100 g sera gruyere
1 l bulionu z kurczaka lub warzywnego* (przepis poniżej)
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego tymianek, a następnie cebulę. Smażymy ją, aż uzyska brązowy kolor (ok. 30 min.), co jakiś czas podlewając ją delikatnie wodą. Kiedy cebula zbrązowieje dolewamy do niej wino i czekamy, aż płyn zredukuje się o 1/4. Dolewamy bulion i gotujemy całość przez ok. 15 min. Podajemy z bagietką zapieczoną z serem.
* Bulion
2 suszone podgrzybki
1/2 selera
2 duże pietruszki
2 duże marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 mały por
Pęczek natki pietruszki
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
4 ziarna pieprzu kolorowego
1 łyżeczka suszonego lubczyku
Sól
Woda
Warzywa dokładnie myjemy, odcinamy im końcówki, większe kroimy na pół
(tak, żeby zmieściły się do garnka), wrzucamy je do garnka razem z
przyprawami i zalewamy wodą (ok. 1,5 l). Doprowadzamy zawartość garnka
do wrzenia, zmniejszamy nieco ogień i gotujemy przez ok. 45 - 60 min. Po
tym czasie próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soli (wg
uznania) i przecedzamy dokładnie bulion.
Komentarze
Prześlij komentarz