Tarta z ziołami i kozim serem


Kuchnia francuska, m.in. ze względu na nasze ulubione makaroniki, jest nam bardzo bliska. Dlatego, kiedy trafiliśmy na ofertę warsztatów kuchni francuskiej w poznańskim SPOCIE, od razu postanowiliśmy wziąć w nich udział. Prowadził je Jakub Kasprzak, z którym przygotowywaliśmy pyszne menu: zupę cebulową, małże w białym winie, małże gratin, koguta w czerwonym winie, suflet z sera gruyere, ziemniaki au gratin, tartę tatin, rybę pieczoną w soli oraz tartę z ziołami i kozim serem. Wieczór uważamy za bardzo udany! Najlepsze przepisy zaprezentujemy Wam na naszym blogu. W tym poście tarta z ziołami i kozim serem - jedna z najlepszych wytrawnych tart, jakie jedliśmy. Zapraszamy!


Ciasto
250 g mąki
150 g masła (bardzo zimnego)
1 jajko
1 łyżka mleka
Szczypta soli

Wypełnienie
3 czerwone cebule
1 łyżka cukru
Ocet balsamiczny
200 g boczku pokrojonego w kostkę
250 g koziego sera
4 jajka
200 ml kremówki
1 łyżka mleka
Zioła (tymianek, natka pietruszki lub inne ulubione)

Składniki na ciasto wyrabiamy w misce na jednolitą, gładką masę. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godz. Ciasto możemy przygotować nawet 2 dni wcześniej i przechowywać je w lodówce. Zagniecione ciasto możemy też przechowywać do 2 tygodni w zamrażarce.

Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm. Przekładamy z wałka na wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem, na który wyrzucamy np. fasolę/groch, który obciąży ciasto (zapobiega to wyrośnięciu ciasta). Pieczemy w 190° przez 15 min. Po tym czasie zdejmujemy fasolę/groch i pergamin, ciasto wkładamy ponownie do piekarnika, zmniejszamy temp. do 170° i pieczemy kolejne 5 min.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy chwilę, aż lekko przestygnie, a następnie smarujemy je żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka.






Na patelni przesmażamy boczek, przekładamy go do miseczki. Na patelni, na której smażył się boczek smażymy pokrojoną w piórka cebulę posypując ją cukrem tak by się skarmelizowała. Następnie podlewamy ją octem balsamicznym i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. 
Śmietanę mieszamy w miseczce z 1 jajkiem i 3 żółtkami. 

Na przygotowane ciasto wykładamy równomiernie czerwoną cebulę, następnie boczek, pokrojony w kostkę kozi ser i zioła. Całość zalewamy śmietaną z jajkiem. Pieczemy przez 15 min. w 160°. 

Do tarty bardzo dobrze pasuje również rukola, nadaje jej lekkości i świeżości. Możecie położyć ją na kawałkach tarty rozłożonych na talerzach. 









Komentarze

Popularne posty