Pieczona polędwiczka wieprzowa z salsą z mango i kolendry
Do dania pasować będzie sałata z ricottą albo sałata z sosem miętowo-pietruszkowym.
1 duża polędwiczka wieprzowa
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka utartej w moździerzu całej suszonej kolendry
1/2 łyżeczka suszonego oregano
Sól i pieprz
1 dojrzałe mango
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryczki chili
1 limonka
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanej kolendry
Sól
Polędwiczkę pozbawić błon, pokroić w ok. 4 cm plastry i wymieszać z oliwą, kolendrą, oregano, solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 1 godz. w lodówce.
Mango obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Papryczkę chili pozbawić nasion i również drobno posiekać. Limonkę sparzyć, zetrzeć z niej zieloną zewnętrzną skórkę na najmniejszych oczkach tarki i wycisnąć z niej sok, Mango, skórkę i sok z limonki, wyciśnięty czosnek, miód i kolendrę dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać papryczkę, próbując co czy ostrość jest już wystarczająca. Na końcu doprawić solą wg uznania.
Przechowywać w lodówce do momentu podania.
Piekarnik rozgrzać do 180°. Grube plastry polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem ok. 25 min.
Upieczone plastry polędwiczki ułożyć na talerzach, na każdym kawałku położyć łyżeczkę salsy z mango i kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz