Pieczona polędwiczka wieprzowa z salsą z mango i kolendry





Danie dla stęsknionych za słońcem. Idealna lekka i piękna kolacja na upalne dni lub na rozjaśnienie jesienno-zimowej szarugi. Salsa z mango i kolendry (Food&Friends) doskonale komponuje się z nie tylko z wieprzowiną, ale również z rybami (próbowaliśmy z pieczonym dorszem - polecamy).
Do dania pasować będzie sałata z ricottą albo sałata z sosem miętowo-pietruszkowym.


1 duża polędwiczka wieprzowa
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka utartej w moździerzu całej suszonej kolendry
1/2 łyżeczka suszonego oregano
Sól i pieprz

1 dojrzałe mango
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryczki chili
1 limonka
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanej kolendry
Sól

Polędwiczkę pozbawić błon, pokroić w ok. 4 cm plastry i wymieszać z oliwą, kolendrą, oregano, solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 1 godz. w lodówce.

Mango obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Papryczkę chili pozbawić nasion i również drobno posiekać. Limonkę sparzyć, zetrzeć z niej zieloną zewnętrzną skórkę na najmniejszych oczkach tarki i wycisnąć z niej sok, Mango, skórkę i sok z limonki, wyciśnięty czosnek, miód i kolendrę dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać papryczkę, próbując co czy ostrość jest już wystarczająca. Na końcu doprawić solą wg uznania.
Przechowywać w lodówce do momentu podania.

Piekarnik rozgrzać do 180°. Grube plastry polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem ok. 25 min. 

Upieczone plastry polędwiczki ułożyć na talerzach, na każdym kawałku położyć łyżeczkę salsy z mango i kolendry.











Komentarze

Popularne posty