Sałata z ricottą i bazyliowym dressingiem
Świąteczna dieta jest nieco wyczerpująca dla naszego organizmu, a przed nami jeszcze całonocne szaleństwo sylwestrowe ... W bardzo prosty i pyszny sposób możemy się zregenerować i wzmocnić - jedzmy dużo zielonych warzyw. Chlorofil zawarty w zielonych warzywach* oczyszcza nasz organizm, gasi stany zapalne i odmładza, pomaga w leczeniu anemii, obniża wysokie ciśnienie krwi, wzmacnia jelita, zmniejsza nerwowość. Zielone warzywa powinny stanowić 15 - 20% naszej diety. Poniżej prezentujemy pyszną sałatkę, która pomoże zregenerować poświątecznie Wasze wątroby i przygotować je na szampańską sylwestrową zabawę.
* Wszystkie owoce i warzywa zawierają przynajmniej niewielką ilość chlorofilu, jednak im bardziej zielone tym więcej zawierają chlorofilu.
4 porcje
250 g ricotty
Rukola
Kilkanaście pomidorków koktajlowych
Garść liści bazylii
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
1 ząbek czosnku
2 łyżki wody mineralnej
Sól i pieprz
Siekamy bazylię. Do moździerza przekładamy bazylię, wyciśnięty ząbek czosnku, miód, szczyptę soli i pieprzu, oregano, ocet balsamiczny i łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko ucieramy dokładnie w moździerzu. Dodajemy resztę oliwy i wodę mineralną, dokładnie mieszamy.
Rukolę układamy w miseczkach lub na talerzach, na niej pokrojone na ćwiartki pomidorki i pokruszoną ricottę. Całość polewamy dressingiem bazyliowym.
Źródło inf. na temat warzyw zielonych: P. Pitchford "Żywienie dla zdrowia"
Komentarze
Prześlij komentarz