Makaroniki - zestaw urodzinowy
Dziś prezentujemy Wam makaroniki w 3 smakach: makaroniki z kremem karmelowym z solą morską, makaroniki kokosowe oraz makaroniki z kremem kasztanowym.
Idealny zestaw dla miłośników makaroników. Ten, przygotowaliśmy z okazji urodzin ukochanej Oli - również makaronikowej specjalistki. Wyszły doskonałe.
Przepis podstawowy na makaroniki znajdziecie w naszym poprzednim poście o makaronikach z gorzką czekoladą, link tutaj. Kurkumę ze wspomnianego należy tutaj zastąpić gorzkim kakao (1,5 łyżki w przypadku bardzo ciemnych makaroników i 1 łyżeczka w przypadku jasnobrązowych), lub kompletnie pominąć barwnik (w przypadku makaroników białych - kokosowych).
A teraz czas na kremy:
Krem karmelowy
150 g cukru
150 ml śmietanki kremówki
1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
70 g masła
Cukier podgrzewać na dużej patelni, na średnim ogniu do momentu uzyskania lekko bursztynowego koloru. Nie mieszać cukru podczas karmelizacji, bo zrobią się grudki, można potrząsać co jakiś czas patelnią, żeby lekko przemieszać cukier. Kiedy cukier będzie już bursztynowy, wlać na patelnię gorącą śmietankę, dodać sól i dalej podgrzewać do momentu połączenia się składników. Zdjąć z ognia, przelać do miseczki, odstawić. Po 15 minutach dodać masło, dokładnie wymieszać, ostudzić i włożyć na 30 min. do zamrażarki (w zamkniętym pojemniku). Czas ten można wydłużyć, jeśli krem jest jeszcze dość rzadki.
Krem kokosowy
3 łyżki pasty kokosowej
2 łyżki mascarpone
1 łyżka wiórków kokosowych
Wszystkie składniki wymieszać. Krem przełożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić.
Krem kasztanowy
200 g kremu kasztanowego*
100 g śmietanki kremówki 36%
Śmietankę ubić, dodać do niej krem kasztanowy i wymieszać. Krem przełożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić.
* Np. takiego
Komentarze
Prześlij komentarz