Pęczak z pieczoną dynią i szafranem
Sezon na dynię rozpoczęty. Aromatyczny, trochę indyjski krem z dyni mamy już za sobą (przepis tutaj). Czas na kolejne dania. Postanowiliśmy połączyć dynię z białym winem i szafranem i tak powstało nasze pyszne pęczotto dyniowe.
W najbliższym czasie zapraszamy na kolejne dyniowe inspiracje. Mamy zamiar dobrze wykorzystać sezon na dynię, bo ma duży potencjał, jak również jest bardzo zdrowa.
Dynia zawiera dużo beta-karotenu (prowitaminyA), który chroni błony śluzowe organizmu, a wg najnowszych badań zapobiega rakowi płuc i jelita grubego. Pomaga w stanach związanych z wilgocią, jak rozwolnienie, egzema lub obrzęk. Reguluje poziom cukru we krwi oraz pozytywnie wpływa na trzustkę - stosowana w cukrzycy i hipoglikemii*.
600 g dyni
150 ml białego wytrawnego wina
1, 5 łyżeczki szafranu
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
1/2 łyżki miodu
100 g kaszy pęczak ugotowanej w bulionie
175 g mascarpone
Garść natki pietruszki
Sól i pieprz
Dynię pozbawiamy pestek, kroimy na kawałki i pieczemy przez ok. 30 min. w 200° (do momentu, aż będzie miękka, czas pieczenia zależy od wielkości kawałków).
Wino i szafran umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy z ognia.
Cebulę kroimy w drobna kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy miód i cebulę, a po kolejnych 2 min. dynię. Podsmażamy 3 min. Do garnka wlewamy wino z szafranem, mieszamy i dusimy przez 5 min. na bardzo małym ogniu.
Dodajemy mascarpone, ugotowany w bulionie pęczak i 8 łyżek tego bulionu. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Natką pietruszki dekorujemy danie na talerzu.
* Źródło informacji: Odżywianie dla zdrowia, P. Pitchford
Komentarze
Prześlij komentarz