Krem z dyni






Rozgrzewające i pożywne kremowe zupy z warzyw są jesienią tym, co bardzo lubimy (obok grzanego wina pod kocem, gorącej czekolady …:). W związku z tym, że pierwsze zwiastuny jesieni już za oknem, rozpoczynamy cykl jesiennych zup warzywnych, które podniosą Was na duchu, rozgrzeją i dodadzą energii. Na początek aromatyczny krem z dyni z imbirem, cynamonem i kminem rzymskim. Dzięki imbirowi i cynamonowi jest to idealny afrodyzjak na romantyczną kolację, np. imieninową, wszystkiego najlepszego dla świętujących dziś Jacków:)

1,5 kg dyni
5 cm kawałek imbiru
1 i 1/2 łyżeczki utartego w moździerzu kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 l bulionu warzywnego
Sól

Dynie pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w 200° przez ok. 20 min., aż zmięknie (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni).
Oliwę z oliwek rozgrzewamy w garnku o grubym dnie. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno starty imbir, kmin, cynamon i pastę curry, mieszamy, podsmażamy przez ok. 1 min. Następnie wrzucamy do garnka upieczoną i pozbawioną skórek dynię, mieszamy, podsmażamy całość ok. 30 sek. Dodajemy bulion, podgrzewamy na małym ogniu 5 min. Dodajemy mleko kokosowe, podgrzewamy 2 min. Zdejmujemy zupę z ognia, miksujemy i doprawiamy solą wg uznania.




Komentarze

Popularne posty