Polędwiczka w szynce parmeńskiej z cykorią i szpinakiem
Zainspirowani przepisem na mostek jagnięcy z cykorią,
szpinakiem i pesto paprykowym z ostatniego magazynu Food & Friends,
postanowiliśmy przygotować coś na kształt tego dania. Mostek jagnięcy zastąpiliśmy
polędwiczką wieprzową w szynce parmeńskiej, mostka jagnięcego raczej nie
przypomina:), ale akurat mieliśmy pod ręką składniki. Szpinak przygotowaliśmy
dokładnie, jak w przepisie z Food & Friends, cykorię postanowiliśmy dusić w
miodzie a nie w karmelu, jak proponowano w F&F, a pesto przygotowaliśmy wg naszego autorskiego przepisu, który już tutaj opublikowaliśmy.
Do tego dania będą również pasowały ziemniaczki pieczone z przepisu na steka z masłem ziołowym.
Zapraszamy!
4 porcje
2 duże polędwiczki wieprzowe
8 plastrów szynki parmeńskiej
1/2 szklanki sosu sojowego
4 łyżki czerwonego wina
1 łyżka miodu
2 łyżki rozgniecionego w moździerzu kolorowego pieprzu
5 łyżek oliwy z oliwek
6 zielonych cykorii
3 łyżki miodu
Woda
1/2 kg świeżego szpinaku
2 łyżki masła
1 czubata łyżeczka gałki muszkatałowej
Pieprz i sól
Polędwiczki oczyścić z tłuszczu, przekroić na pół, przełożyć
do naczynia, zalać sosem sojowym, dodać miód, wino – dokładnie wymieszać*.
Odstawić na 1/2 godz. do lodówki.
Polędwiczki obtoczyć w rozgniecionym pieprzu, owinąć szynką
parmeńską, posmarować oliwą i obsmażyć z każdej strony (obsmażać ok. 10 min.).
Rozgrzać piekarnik do 190°. Polędwiczki przełożyć do
nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem 25 min., po
czym zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia jeszcze 5 min. Po wyjęciu pokroić
polędwiczki, każdą na 4 części.
Cykorię obrać z wierzchnich liści. Na patelni rozgrzać miód i
chwilę smażyć na nim cykorię, dodać trochę wody i dusić pod przykryciem, na
małym ogniu przez około 20 min. Przewracać cykorię co jakiś czas i w razie
potrzeby dodawać, w trakcie duszenia cykorii, odrobinę wody.
Szpinak zblanszować (wrzucić na małą chwilkę do wrzątku).
Zblanszowany szpinak wrzucić na roztopione masło. Podsmażać chwilę, co jakiś
czas mieszając. Dodać gałkę sól i pieprz do smaku. Dusić na małym ogniu jeszcze
przez chwilę.
Do mięsa polecamy pesto paprykowo-pistacjowe i pieczone ziemniaczki.
* Można to zrobić dzień wcześniej i pozostawić na noc w
lodówce pod przykryciem.
Komentarze
Prześlij komentarz