Pesto paprykowo-pistacjowe





2 czerwone papryki
80 g solonych pistacji bez łupinek
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
1/2 garści bazylii
2 łyżki oliwy
4 łyżki parmezanu
1/2 szklanki jogurtu greckiego

Każdą paprykę kroimy na 4 części, pozbawiamy ją pestek, kładziemy na wyłożoną folią aluminiową, blaszkę lub kratkę z piekarnika i pieczemy przez 30 min. w 190°. Papryczkę chili pozbawiamy pestek i kroimy w bardzo drobną kostkę. Do moździerza wyciskamy czosnek, dodajemy do tego posiekaną bazylię, oliwę, parmezan, drobno posiekane pistacje i chili. Wszystko dokładnie ucieramy. Upieczoną paprykę pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do niej zawartość moździerza, jogurt i wszystko miksujemy.







 

Komentarze

  1. Wszystkie Wasze dania wyglądają na pyszne. Te, które już zostały przez nas wypróbowane takie właśnie są. Wyśmienite smaki. Polecamy wszystkim.
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy pięknie i czekamy na degustacje Twoich wielkanocnych smakołyków, a zwłaszcza trufli:) Może uda nam się zdobyć przepis i umieścić je na blogu ...:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty