Pierś z indyka z sałatą rzymską z gruszką i camembertem z bazyliowym dressingiem
Weekend, piękne słońce, wiosna coraz bliżej, a wraz z nią
nowalijki. Niestety jeszcze na nie za wcześnie ... Namiastką wiosny była dziś u
nas piękna i pyszna sałata z gruszką, camembertem i aromatycznym bazyliowym dressingiem. Oczywiście nie mogło
zabraknąć mięsa:) Wraz z ociepleniem, przygotowujemy częściej potrawy lżejsze, dlatego
wybraliśmy pierś z indyka.
Serdecznie zapraszamy do wypróbowania nowego przepisu
naszego autorstwa.
Dla 2 osób
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżeczka kurkumy
Sól i pieprz
8 liści sałaty rzymskiej
1 gruszka
1 pomidor
Garść liści bazylii
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
1 ząbek czosnku
2 łyżki wody mineralnej
Sól i pieprz
Bagietka do sałatki (opcjonalnie)
Indyk
Pierś z indyka kroimy na pół, rozbijamy mięso tłuczkiem,
nacieramy je solą i pieprzem. Bazylię, oregano, kurkumę i wyciśnięty czosnek
wrzucamy do szklanki, zalewamy oliwą, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię
przez około 5 min. W tym czasie smarujemy mięso mieszanką oliwy z przyprawami,
najlepiej pędzelkiem. Piersi smażymy po ok. 3 min. z każdej strony. Pamiętajcie,
by kawałki indyka były niezbyt grube.
Sałata

Na talerzu układamy: sałatę rzymską, na niej pomidory,
następnie gruszkę i ser, wszystko polewamy (za pomocą łyżki) przygotowanym
dressingiem.
Do sałatki można podać bagietkę.
wygląda pyyysznie!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmmmmmniam!
OdpowiedzUsuń