Pierś z indyka z sałatą rzymską z gruszką i camembertem z bazyliowym dressingiem




Weekend, piękne słońce, wiosna coraz bliżej, a wraz z nią nowalijki. Niestety jeszcze na nie za wcześnie ... Namiastką wiosny była dziś u nas piękna i pyszna sałata z gruszką, camembertem i aromatycznym bazyliowym dressingiem. Oczywiście nie mogło zabraknąć mięsa:) Wraz z ociepleniem, przygotowujemy częściej potrawy lżejsze, dlatego wybraliśmy pierś z indyka.
Serdecznie zapraszamy do wypróbowania nowego przepisu naszego autorstwa.

Dla 2 osób

300 g piersi z indyka
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżeczka kurkumy
Sól i pieprz

8 liści sałaty rzymskiej
1 gruszka
125 g camemberta
1 pomidor

Garść liści bazylii
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
1 ząbek czosnku
2 łyżki wody mineralnej
Sól i pieprz

Bagietka do sałatki (opcjonalnie)


Indyk
Pierś z indyka kroimy na pół, rozbijamy mięso tłuczkiem, nacieramy je solą i pieprzem. Bazylię, oregano, kurkumę i wyciśnięty czosnek wrzucamy do szklanki, zalewamy oliwą, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię przez około 5 min. W tym czasie smarujemy mięso mieszanką oliwy z przyprawami, najlepiej pędzelkiem. Piersi smażymy po ok. 3 min. z każdej strony. Pamiętajcie, by kawałki indyka były niezbyt grube.



Sałata
Kroimy: sałatę rzymską, pomidory, gruszkę (w plastry) oraz camemberta (w trójkąty). Siekamy bazylię. Do moździerza przekładamy bazylię, wyciśnięty ząbek czosnku, miód, szczyptę soli i pieprzu, oregano, ocet balsamiczny i łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko ucieramy dokładnie w moździerzu. Dodajemy resztę oliwy i wodę mineralną, dokładnie mieszamy.
Na talerzu układamy: sałatę rzymską, na niej pomidory, następnie gruszkę i ser, wszystko polewamy (za pomocą łyżki) przygotowanym dressingiem.
Do sałatki można podać bagietkę.













Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty