Kremowa zupa z dyni


Dynia to jedno z naszych ulubionych jesiennych warzyw. Robimy nawet dyniowe makaroniki:) Zupa z dyni pojawiła się już na naszym blogu nie raz, ta z jarmużem i ta całkiem podobna do dzisiejszej. Co roku powstaje u nas nowy przepis na zupę dyniową. Poniżej prezentujemy naszą zupę dyniową sezonu 2015.

6 porcji

1,5 kg dyni
1 cebula
5 cm kawałek imbiru
1 i 1/2 łyżeczki utartego w moździerzu kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka trawy cytrynowej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 l bulionu warzywnego
Sól

Do podania
Oliwa
Czarnuszka

Dynię pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w 200° przez ok. 20 min., aż zmięknie (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni).
Oliwę z oliwek rozgrzewamy w garnku o grubym dnie. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno starty imbir, kmin, cynamon, trawę cytrynową, kurkumę, pastę curry, posiekaną cebulę, mieszamy, podsmażamy przez ok. 1 min. Następnie wrzucamy do garnka upieczoną i pozbawioną skórek dynię, mieszamy, podsmażamy całość ok. 30 sek. Dodajemy bulion, podgrzewamy na małym ogniu 5 min. Dodajemy mleko kokosowe, podgrzewamy 2 min. Zdejmujemy zupę z ognia, miksujemy i doprawiamy solą wg uznania. Zupę przelewamy do miseczek skrapiamy oliwą i posypujemy czarnuszką.




Komentarze

Popularne posty