Tort różano-migdałowo-pistacjowy



Lekki torcik urodzinowy dla Mamy. Wspaniały! O intensywnym różano-migdałowym aromacie z przyjemnie chrupiącymi, lekko słonymi pistacjami i kremowym mascarpone.


Ciasto
150 g mielonych migdałów
15 g bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
150 g drobnego cukru
3 łyżki wody różanej
60 ml śmietanki 30%
Duża garść obranych pistacji

Syrop
150 g drobnego cukru
250 ml wody
3 łyżki wody różanej

Krem
250 g mascarpone
140 ml śmietanki 30%

Garść posiekanych pistacji do dekoracji.


Ucieramy żółtka z cukrem. Kiedy masa będzie jednolita i lekko puszysta dodajemy śmietankę i wodę różaną. Mieszamy. Dodajemy mielone migdały, bułkę tartą, proszek do pieczenia, miksujemy. Dodajemy posiekane pistacje. Mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy je do masy migdałowej i delikatnie mieszamy całość. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok. 21 cm i pieczemy w 180° przez 45 min. 

Syrop
Zagotować wodę z cukrem i gotować przez 5 min. Zdjąć z ognia i dodać wodę różaną. 

Krem
Mascarpone zmiksować z niecałą połową syropu. W osobnej misce ubić śmietankę i dodać ją do miski z mascarpone, całość delikatnie wymieszać. 

Ostudzone ciasto polewamy równomiernie resztą syropu. Po chwili smarujemy ciasto kremem. Chłodzimy ciasto w lodówce przynajmniej przez godzinę. Przed podaniem posypujemy posiekanymi pistacjami.


Przepis podstawowy na ciasto znaleźliśmy na blogu Pistachio.



 



Komentarze

Popularne posty