Lunchbox - pieczone buraki z kozim serem


Lunchboxy - przygotowujemy je właściwie codziennie, jednak nigdy nie dzieliliśmy się naszymi przepisami na nie na blogu. Najprawdopodobniej z braku czasu na zrobienie odpowiednich zdjęć. Ale przecież nie o zdjęcia tu chodzi, chodzi o dzielenie się pomysłami na pyszne posiłki. 
W związku z tym, że w weekendy i na wyjazdach pozwalamy sobie na odstępstwa od wybranego przez nas sposobu odżywiania, czyli zbilansowanej diety niełączenia - zdrowej i odżywczej, w tygodniu staramy się, żeby nasze posiłki były jak najlepszym "paliwem" dla naszego organizmu. Takie też są nasze Lunchboxy - pełne witamin i składników odżywczych. 

Burak - uspokaja ducha, wzmacnia serce, poprawia krążenie, oczyszcza krew, reguluje ciśnienie, zapobiega anemii, wspomaga leczenie białaczki, korzystnie wpływa na wątrobę, nawilża jelita, pomaga w prawidłowym przebiegu menstruacji, bogaty w krzem.


Buraki
Ser kozi
Pestki dyni
Rukola
Ocet balsamiczny

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200° (czas pieczenia zależy od wielkości buraków, średniej wielkości buraki pieczemy ok. 1,5 godz.). Po wystudzeniu buraków, obieramy je ze skóry i kroimy w plastry. Plastry buraka układamy w pudełku, lekko skrapiamy je octem balsamicznym, posypujemy kawałkami sera koziego i pestkami dyni. Pudełko dopełniamy umytą rukolą. 














Komentarze

Popularne posty