Frittatensuppe






Kulinarne wspomnienie "Steka" z wyjazdów narciarskich z Rodzicami - Frittatensuppe. Lubimy powracać do tych wspomnień:)


Rosół
500 g pręgi wołowej (koniecznie z kością)
3 duże marchewki
2 łodygi selera naciowego
1/2 korzenia selera
3 duże pietruszki
1 por
1 cebula
Pęczek natki pietruszki
5 listków laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
Sól

Naleśniki
2 jajka
1 szklanka jasnej mąki orkiszowej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oliwy
Sól 


Mięso myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimna wodą i zagotowujemy. Wodę wylewamy, mięso płuczemy zimną wodą (pozbywamy się w ten sposób szumowin).

Cebulę obieramy i kroimy na pół. Cebulę oraz jej skórkę prażymy na suchej patelni. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy. 
Do garnka wkładamy opłukane z szumowin powstałych po wstępnym zagotowaniu mięso, warzywa, uprażoną skórkę cebuli, cebulę i przyprawy (ale nie sól). Całość zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 godzin. Rosół solimy dopiero przy końcu gotowania.

Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy na jednolitą masę. Porcje ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu wszystkich naleśników, kroimy je w cienkie paski.

Na dnie głębokich talerzy układamy po kilkanaście naleśnikowych pasków. Zalewamy je gorącym rosołem. 



Komentarze

Popularne posty