Zupa dyniowa 2016


Obowiązkowe wyposażenie naszej lodówki to m.in. szalotki, parmezan, jabłka, masło ... W sezonie jest w niej też dużo dyni. Z naszych ulubionych produktów powstała wspaniała zupa dyniowa, przepis poniżej:)


2,2 kg upieczonej dyni
10 dużych szalotek obranych i pokrojonych w kostkę
1 małe obrane i pokrojone w kostkę jabłko
100 ml cydru
Świeże lub lekko ususzone oregano lub tymianek - kilka gałązek
2 czubate łyżki masła
2 łyżki oliwy
200 g startego parmezanu
Bulion warzywny lub mięsny

W dużym garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło i oliwę. Szklimy szalotki z oregano/tymiankiem. Następnie dodajemy jabłko. Mieszamy i podsmażamy ok. 4 min. Całość zalewamy cydrem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy upieczoną dynię. Mieszamy, delikatnie solimy i podgrzewamy całość na średnim ogniu ok. 4 min. Dodajemy parmezan i trochę gorącego bulionu. Zawartość garnka blendujemy. Dodajemy tyle bulionu, ile potrzeba do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Solimy wg uznania.



Komentarze

Popularne posty