Świąteczny makowiec




 
Nasz ulubiony makowiec: wilgotny, z małą ilością maślanego ciasta na spodzie.
Przepis Mamy - najlepszy:)

Ciasto
300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
85 g cukru pudru
3 żółtka
220 g zimnego masła
Szczypta soli

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy ja w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

Masa makowa
400 g mielonego maku
400 ml mleka
200 g cukru brązowego
Szczypta soli
Kilka suszonych fig (kroimy je na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy po kilku minutach)
Duża garść rodzynek
80 g miodu
3 czubate łyżki powideł ze sliwek
Duża garść posiekanych migdałów
Duża garść posiekanych orzechów włoskich
5 zółtek
8 białek

Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy je na małym ogniu i rozpuszczamy w nim 150 g cukru. Kiedy cukier się rozpuści, zagotowujemy mleko i dodajemy do rondelka mak. Gotujemy mak ok. 10 min. cały czas mieszając (aż będzie miękki). Dodajemy sól, figi, rodzynki, miód, powidła, mieszamy całość i lekko podgrzewamy. Studzimy masę i dodajemy orzechy.
Ubijamy żółtka, dodajemy do nich 50 g cukru brązowego zmielonego w młynku do kawy na puder. Ubijamy do czasu uzyskania puszystego kremu. Dodajemy żółtka do masy makowej. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy 1/3 białek do masy makowej, mieszamy. Dodajemy resztę białek i delikatnie, krótko mieszamy masę. 

Prostokątną blachę (ok. 26 cm x 38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno blachy wylepiamy schłodzonym ciastem. Podpiekamy spód w 180° przez 15 min. Studzimy lekko ciasto. Na podpieczony spód wykładamy masę makową. Całość pieczemy przez ok. 60 min. w 180°. Wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 15 min. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

Lukier pomarańczowy
1/2 szklanki cukru pudru
Kilka łyżek soku z pomarańczy

Do cukru pudru dodajemy stopniowo sok do uzyskania odpowiedniej konsystencji (lukier nie może być zbyt rzadki). Polewamy lukrem ciasto.

 

Komentarze

Popularne posty