Pierniczki z daktylami
W tym roku oprócz tradycyjnych pierniczków pieczemy szwedzkie pierniczki z daktylami. Są aromatyczne, delikatne i bardzo wciągające:) Przepis znaleźliśmy na jednym z naszych ulubionych blogów kulinarnych Pistachio. Bardzo lubimy zaglądać do niego zwłaszcza w okresie przedświątecznym - jest pełen świetnych przepisów na świąteczne słodkości.
z poniższej porcji wychodzi 1 duża puszka pierniczków
80 g świeżych daktyli*
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka sody
300 g mąki pszennej
200 g masła w temperaturze pokojowej
150 g jasnego cukru muscovado**
2 łyżki miodu
1 jajko lekko ubite
1/2 opakowania przyprawy do pierników (nasz dodatek do tego przepisu, lubimy bardzo aromatyczne pierniczki)
*Jeśli nie znajdziecie świeżych, użyjcie suszonych, które namoczcie uprzednio w ciepłej wodzie.
** My użyliśmy 75 g cukru brązowego i 75 g cukru ciemnego muscovado
Daktyle blendujemy na jednolitą masę. W misce ucieramy masło z cukrem, przyprawami i daktylami. Dodajemy jajko, miksujemy, dodajemy miód, miksujemy. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ciasto w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez całą noc.
Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto bardzo cienko, wykrawamy foremkami różne kształty, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8 min. w 200°. Studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce.
Komentarze
Prześlij komentarz