Zapiekanka z dyni





Kolejny wspaniały przepis z książki Mimi Thorisson "Apetyt na Francję". Mimi przygotowuje tę zapiekankę, jako dodatek do steków. Pasuje doskonale.

4 porcje

3 łyżki masła
1 duża cebula
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 średnia dynia piżmowa, obrana, wydrążona, 
   przekrojona wzdłuż na pół i pokrojona w cienkie plastry
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól i pieprz
120 ml śmietanki 30%
45 g okruchów świeżego chleba
75 g startego sera Comte (my użyliśmy parmezanu)
Kilka gałązek drobno posiekanego szczypiorku


Piekarnik rozgrzewamy do 180°. Naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm smarujemy masłem. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, smażymy cebule i czosnek ok. 4 min na średnim ogniu. Dodajemy na patelnię plastry dyni i gałkę. Po 3 - 5 min. przekładamy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Zalewamy całość śmietanką, wierzch posypujemy mieszanką okruchów chleba i startego sera oraz resztą masła (wiórki masła układamy gdzieniegdzie na wierzchu zapiekanki. Pieczemy 25 - 30 min., aż zapiekanka zrobi się rumiana. Wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.



Komentarze

Popularne posty