Sernik na korzennych ciasteczkach Spekulatius





Sernik pełen świątecznych aromatów. Mmm ...

375 g korzennych ciastek Spekulatius
125 g roztopionego masła

250 g kremowego twarogu
250 g ricotty
250 g mascarpone
4 białka
4 żółtka
150 g drobnego cukru
Sok i skórka z 1/2 cytryny
5 goździków utartych w moździerzu na proszek
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku

Cukier puder do posypania


Ciastka blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód formy wykładamy masą z ciastek i masła, mocno dociskając. Formę z ciasteczkowym spodem wkładamy do zamrażarki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°.
Ucieramy żółtka z cukrem dodając cukier powoli i stopniowo. Kiedy masa będzie gładka, dodajemy stopniowo wszystkie sery, cały czas ucierając. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy. Mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, lekko i krótko mieszamy je za pomocą szpatułki z masą serową.
Gotową masę serową wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Pieczemy ok. 60 min. w 180°, do momentu, aż ciasto będzie zarumienione. Upieczony sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do wystygnięcia (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
 


Komentarze

Popularne posty