Cielęcina z dynią




Za oknem jakby jesień ... Czas na dynię!

4 porcje

700 g cielęciny (my użyliśmy udźca)
600 g dyni
3 szalotki
1 mała marchew
1 łodyga selera naciowego
4 ziarna pieprzu
2 goździki
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
3 śliwki
1 szklanka białego wytrawnego wina
1/2 szklanki bulionu
100 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka oliwy
Sól i pieprz
Biała kasza gryczana lub inna ulubiona kasza


Mięso kroimy w kostkę równej wielkości, solimy je i pieprzymy. W dużym garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Smażymy kawałki mięsa z obu stron, tak żeby mocno się zarumieniły. Do garnka wrzucamy pokrojone w drobną kostkę: szalotkę, marchew, seler naciowy. Mieszamy. Dodajemy rozmaryn, tymianek, ziarna pieprzu, goździki. Całość zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2 min. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy pokrojoną w kostkę wielkości mięsa dynię oraz pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min.
Kiedy mięso i dynia będą już miękkie, wyjmujemy z garnka mięso, połowę dyni oraz zioła. Zawartość garnka miksujemy. Powstały sos doprawiamy solą, dodajemy do niego śmietankę, mieszamy. Do sosu wkładamy mięso oraz dynię. Całość podgrzewamy i podajemy ulubioną kaszą. 



Komentarze

Popularne posty