Chrupiąca dymka z sosem z białego wina


Ciąg dalszy gotowania z Mimi Thorisson ... Jej książka Apetyt na Francję jest chyba naszą ulubioną książką kucharską. Każdy jej przepis, który do tej pory przetestowaliśmy jest doskonały ... prosty, idealnie wydobywający smak składników, zaskakujący. Tak, jak poniższy przepis na chrupiącą dymkę - wspaniały dodatek do drobiu. 

8 cebulek dymek ze szczypiorem
1 łyżka oliwy
4 łyżki masła 
3 łyżki bulionu z kurczaka
100 ml białego wytrawnego wina (Mimi użyła vin joune)
Sól i pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 160°. Dymki kroimy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła, smażymy dymki z obu stron, aż delikatnie zbrązowieją. Usmażone dymki przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. (zależy od wielkości dymek). 
Na patelni, na której smażyliśmy dymki, rozpuszczamy 2 łyżki masła. Zeskrobujemy brązowe pozostałości po smażeniu dymek, dodajemy bulion i gotujemy całość parę minut na dużym ogniu. Dodajemy wino i pozostałą 1 łyżkę masła. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy gotujący się sos ok. 3 - 4 min., aż zacznie gęstnieć. 
Gotową dymkę oraz drób, który do niej przygotowaliśmy, polewamy sosem. 

Mimi podała dymkę, jako dodatek do smażonych piersi z kurczaka ze skórą. 


Komentarze

Popularne posty