Tarta z malinami i truskawkami



Kruche ciasto, prosty krem i doskonałe, sezonowe owoce - idealny, letni deser. 

1 pudełko malin
Kilka truskawek
Kilka listków mięty do dekoracji

Ciasto
125 g bardzo zimnego masła + trochę do wysmarowania formy
35 g cukru
1 jajko
200 g mąki
Szczypta soli
250 g ricotty
125 g mascarpone
150 ml śmietanki 36%
4 czubate łyżki cukru pudru
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. 
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach i wkładamy formę z ciastem na 3 min. do zamrażarki. Następnie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch/fasolę, aby obciążyć ciasto. Pieczemy przez 15 min w 190°, następnie zdejmujemy papier do pieczenia i fasolę, dopiekamy jeszcze ok. 10 min. w 170°, aż ciasto będzie delikatnie zarumienione. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ricottę i mascarpone ubijamy z dodatkiem połowy cukru pudru. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru pudru. Delikatnie mieszamy ubitą śmietanę z ricottą*, wkładamy masę do lodówki. 
Na ostudzone ciasto przekładamy schłodzony krem, następnie maliny i truskawki. Całość dekorujemy listkami mięty.

* Ubitą śmietanę przekładamy do miski z ricottą i mascarpone – zawsze lekką masę wrzucamy na cięższą, a nie odwrotnie, żeby masa nie opadła, była delikatna i puszysta.


 
 


Komentarze

Popularne posty