Zielone szparagi pieczone w plastrach boczku
Szparagi w męskim wydaniu.
1 pęczek zielonych szparagów
3 cienkie plastry boczku
Oliwa
Sól
Pieprz
Świeży tymianek
Piekarnik rozgrzewamy do 190° (tryb termoobieg + góra i dół).
Szparagi, myjemy, odłamujemy ich zdrewniałe końce (lekko wyginamy
szparagi u dołu, złamią się w odpowiednim miejscu), obieramy (obierki
oraz odłamane końce wykorzystujemy do zupy z tego
przepisu). Szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, solimy je i pieprzymy oraz skrapiamy dość obficie oliwą.
Dzielimy je na 3 części, każdą część zawijamy w plaster boczku. Całość posypujemy odrobiną świeżego tymianku. Blaszkę ze szparagami wkładamy do piekarnika na ok. 10 min.
Jeśli chcemy, by boczek był bardziej chrupiący, podpiekamy plastry boczku przed zawinięciem szparagów w boczek.
Komentarze
Prześlij komentarz