Zielone szparagi pieczone w plastrach boczku


Szparagi w męskim wydaniu.

1 pęczek zielonych szparagów
3 cienkie plastry boczku
Oliwa
Sól
Pieprz
Świeży tymianek

Piekarnik rozgrzewamy do 190° (tryb termoobieg + góra i dół). Szparagi, myjemy, odłamujemy ich zdrewniałe końce (lekko wyginamy szparagi u dołu, złamią się w odpowiednim miejscu), obieramy (obierki oraz odłamane końce wykorzystujemy do zupy z tego przepisu). Szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, solimy je i pieprzymy oraz skrapiamy dość obficie oliwą. Dzielimy je na 3 części, każdą część zawijamy w plaster boczku. Całość posypujemy odrobiną świeżego tymianku. Blaszkę ze szparagami wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. 
Jeśli chcemy, by boczek był bardziej chrupiący, podpiekamy plastry boczku przed zawinięciem szparagów w boczek.  


Komentarze

Popularne posty