Wołowina w sosie z czerwonego wina, wstążki z marchewki, kluski marchewkowe


 

Danie na wyjątkowe okazje. Jest to chyba jeden z naszych najlepszych przepisów. Delikatna wołowina o intensywnym smaku czerwonego wina, pomarańczy, sosu sojowego z nutą czosnku i chilli, aromatyczne, chrupiące, imbirowe wstążki z marchewki i lekkie kluseczki z marchewki z parmezanem ... mmm ... Bez wahania polecamy! Goście będą zachwyceni:)


4 porcje

600 g polędwicy wołowej lub rostbefu
Oliwa

Sos
100 ml czerwonego wytrawnego wina
2 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana papryczka chilli
5 łyżek oliwy
Sok z 1 pomarańczy
Sok z 1/2 cytryny
8 łyżek sosu sojowego

Wstążki z marchewki
400 g marchwi
1 szalotka
6 cm korzenia imbiru
4 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oliwy
Pęczek natki pietruszki
Sok z 1 pomarańczy
3 łyżki sezamu

Kluski
1 kg marchwi
1 jajko
300 g mąki
Sok z 1/4 cytryny
2 łyżeczki cukru brązowego
Sól i pieprz

Starty parmezan

Sos
Składniki na sos umieszczamy w małym garnku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy przez 2 - 3 min. i odstawiamy na 30 min.

Wstążki z marchewki
Marchew obieramy i za pomocą obieraczki kroimy w cienkie wstążki, które kroimy jeszcze na pół wzdłuż. Szalotkę, imbir, sos sojowy, oliwę, pietruszkę, sok z pomarańczy, sezam umieszczamy w malakserze i miksujemy na jednolitą masę. Marchewkę mieszamy z powstałym dressingiem i podgrzewamy w rondlu przez ok. 5 min.

Kluski
Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem cukru, soli i pieprzu. Ugotowaną i ostudzoną marchew miksujemy, dodajemy do niej sok z cytryny, jajko, mąkę i mieszamy wszystko dokładnie.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Za pomocą dwóch łyżek, uprzednio zamoczonych w zimnej wodzie, kładziemy kluski na wrzątek i gotujemy chwile (ok. 3 min.), aż wypłyną. 
Chwile przed podaniem podsmażamy gotowe kluski na maśle klarowanym.

Mięso kroimy w cieknie plastry, smarujemy oliwą i podsmażamy na patelni, ok. 1 min. z każdej strony. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na patelnie, na której smażyło się mięso wylewamy kilka łyżek gotowego sosu. Drewnianą szpatułką zeskrobujemy z patelni pozostałości po smażeniu mięsa i przelewamy zawartość patelni do naczynia z mięsem. Mięso powinno być przykryte sosem. Naczynie z mięsem wkładamy na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180° (naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową).

Na talerzu układamy podgrzane wstążki z marchewki, podsmażone kluski, które posypujemy parmezanem i kawałki wołowiny, które polewamy sosem.

 

Komentarze

Popularne posty