Ravioli
Warto mieć w spiżarni zapas domowych przetworów, z których szybko można wyczarować coś pysznego. W leniwe majówkowe popołudnie otworzyliśmy tapenadę, którą przynieśliśmy do domu po ostatniej wizycie w Weranda Deli & Gifts, z której zrobiliśmy doskonały farsz do ravioli. Powstało danie idealne do uczczenia słonecznego, powolnego majówkowego dnia ...
4 porcje
200 g mąki typ 00
4 żółtka z wiejskich jajek
8 łyżek wody mineralnej niegazowanej
4 krople oliwy
1/2 łyżeczki soli
1 czubata łyżka tapenady z Delikatesów Werandy
150 g boczku wędzonego
150 g ricotty
1 szalotka
2 garści tartego parmezanu
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka oliwy
Garść posiekanych pistacji
Starty parmezan
2 łyżki masła
Kilka listków szałwii
Mąkę wysypujemy na stolnice, w środku formując dołek, do którego wlewamy żółtka wymieszane z wodą, oliwą i solą. Ciasto dokładnie zagniatamy i wyrabiamy przez ok. 10 - 15 min., jeżeli będzie zbyt mało plastyczne dodajmy jeszcze 1 łyżkę wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Szalotkę i boczek kroimy w bardzo małą kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy boczek, kiedy będzie złocisty dodajemy do niego szalotkę. Kiedy szalotka się zeszkli zdejmujemy całość z ognia.
W misce mieszamy ricottę, tapenadę, parmezan, oliwę, zawartość patelni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odrywamy małe kawałki ciasta i je bardzo cienko rozwałkowujemy, tak żeby było lekko prześwitujące. Wycinamy z ciasta kółka. Na środku kółka układamy niecałą łyżeczkę farszu, krawędzie ciasta lekko zwilżamy wodą i całość przykrywamy drugim kółkiem sklejając boki ravioli.
Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego poszarpane listki szałwii.
Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego poszarpane listki szałwii.
Ravioli wrzucamy do wrzątku na ok. 3 min. Podajemy skropione masłem szałwiowym, posypane pistacjami i parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz