Orkiszowe ciasto pietruszkowe
Dzieliliśmy się z Wami ostatnio w ramach Share Week 2015 naszymi ulubionymi blogami. Jednym z nich jest Coutellerie. Postanowiliśmy zaprezentować Wam nasze wykonanie jednego z doskonałych przepisów, które na tym blogu znaleźliśmy, żeby uzasadnić naszą sympatię do niego. Ciasto pietruszkowe jest bardzo aromatyczne, lekkie i proste. Idealne na spotkania w gronie najbliższych:) Pozwoliliśmy sobie lekko zmodyfikować przepis, dopasowując go do aktualnego stanu zapasów w naszej kuchni oraz naszych zwyczajów i upodobań kulinarnych. Pietruszkę z powodzeniem można zastąpić marchewką,. Zapraszamy!
200 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Szczypta soli
150 g brązowego cukru
160 ml oliwy
4 jajka
3 duże pietruszki
Skórka otarta z 1 pomarańczy
Krem
200 g serka philadelphia
100 g mascarpone
4 łyżki syropu klonowego
Sok i skórka z 1 pomarańczy
Garść migdałów
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cynamon, imbir, przyprawę do piernika, sól. W drugiej misce ubijamy jajka, dodajemy oliwę, cukier i miksujemy wszystko przez chwilę, aż masa będzie gładka i lekko puszysta. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i startą na małych oczkach pietruszkę, mieszamy i na końcu dodajemy suche składniki. Masę mieszamy krótko, do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 180° przez 45 - 60 min., do czasu aż patyczek włożony w ciasto będzie po wyjęciu z ciasta suchy.
Po upieczeniu studzimy ciasto.
Składanki na krem umieszczamy w misce i ubijamy na jednolitą, gładką masę.
Wystudzone ciasto smarujemy kremem i dekorujemy posiekanymi migdałami.
Komentarze
Prześlij komentarz