Kurczak z jogurtem, czubrycą i białą rzepą
Z myślą o osobach, które poszukują zdrowych, szybkich przepisów na obiady, Rodzicach zaabsorbowanych pełnymi energii Maluchami, początkujących Paniach Domu ... postanowiliśmy stworzyć etykietę OBIAD W 30 MINUT, gdzie będziemy dzielić się z Wami naszymi przepisami na szybkie, pyszne i zdrowe codzienne obiady.
Zaczynamy od aromatycznego kurczaka z jogurtem, czubrycą i białą rzepą. Dzięki pieczeniu kurczaka w jogurcie, będzie on bardzo delikatny i soczysty, bułgarska czubryca natomiast nada daniu doskonałego aromatu. Jako dodatek wybraliśmy białą rzepę, która zawiera witaminy z grupy B, C, potas, wapń, magnez,
siarkę, mangan, miedź, wspomaga pracę układu trawiennego, odżywia skórę i
włosy, ma właściwości antybakteryjne, oczyszcza, rozrzedza śluz w
zatkanych zatokach i do tego prawie nie ma kalorii!!! Tylko ok. 14 na 100 g.
2 porcje
1 duża pierś z kurczaka
120 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka czubrycy zielonej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 biała rzepa
Oliwa
Pieprz i sól
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na średniej wielkości plastry (im mniejsze, tym szybciej się upieką). Jogurt mieszamy z czubrycą, wyciśniętym czosnkiem, miodem, oliwą i sokiem z cytryny, a następnie z mięsem. Mięso w jogurcie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180° przez ok. 20 min. (bez przykrycia).
Rzepę kroimy w cienkie talarki, układamy na talerzach, lekko solimy, pieprzymy i polewamy kilkoma kroplami oliwy.
Komentarze
Prześlij komentarz