Krem z topinamburu i jabłka z chipsami z jarmużu
Zakończenie sezonu jarmużowego proponujemy uczcić wykwintną zupą z topinamburu i jabłek z chipsami z jarmużu. Jarmuż to jedno z naszych ulubionych warzyw, zdrowe i dające wiele kulinarnych możliwości. Ratuje nas, kiedy potrzebujemy zdrowego dania na szybko - uduszony z czosnkiem jarmuż jako dodatek do kaszy jaglanej lub pęczaku, jest źródłem inspiracji, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś wyjątkowym - wołowina po burgundzku z jarmużem, zupy z chipsami z jarmużu, pizza z jarmużem ...
Jarmuż - bogactwo beta-karotenu, żelaza, wit. K (przeciwdziała nowotworom np. piersi i jajnika), wapnia, potasu, białka, błonnika, sulforafanu (przeciwutleniacz o działaniu antynowotworowym), chlorofilu (oczyszcza organizm, powstrzymuje rozprzestrzenienie się bakterii) ...
500 g topinamburu
1 jabłko
2 szalotki
1 biała cebula
200 ml białego wytrawnego wina
1,5 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
Świeży tymianek
100 g boczku
1 łyżka masła klarowanego
Sól
Kilka liści jarmużu
Oliwa
Sól
Jabłko kroimy w dużą kostkę (nie obieramy go ze skórki). Topinambur obieramy i również kroimy w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy posiekaną szalotkę i cebulę. Dodajemy tymianek i jabłko, mieszamy. Dodajemy wino i gotujemy całość kilka minut, żeby alkohol z wina odparował. Następnie dodajemy topinambur i bulion, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy całość ok. 20 min., do momentu, aż topinambur zmięknie.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy na niej pokrojony w małą kostkę boczek, do momentu, aż będzie lekko chrupiący. Ugotowaną zupę miksujemy na gładko. Dodajemy do niej boczek i gotujemy całość jeszcze chwilę (ok. 5 min.) na małym ogniu.
Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kawałki jarmużu, skrapiamy je oliwą i lekko solimy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150° przez 3 - 5 min.
Porcję zupy podajemy z kilkoma chipsami z jarmużu.
Komentarze
Prześlij komentarz