Kasza gryczana z jabłkami na śniadanie
Pogoda sprzyja weekendowym przeciąganym leniwym śniadaniom. Ulubiona kawa, gazeta i coś pysznego ... Dziś zdrowe śniadanie na szybko, bo mamy ochotę poleniuchować:) Całość zajmuje max 15 min. Takie śniadanie można przygotować również dzień wcześniej i odgrzać następnego dnia dolewając do rondelka z kaszą i jabłkami odrobinę wody - zdrowy początek dnia w tygodniu, kiedy nie mamy za dużo czasu na śniadaniowe przygotowania i kontemplacje.
Kasza gryczana - bogactwo białka, magnezu, fosforu, witamin, oczyszcza i wzmacnia jelita, wzmacnia naczynia włosowate i krwionośne, zmniejsza ciśnienie krwi i zwiększa obwodowe ciśnienie krwi w kończynach. Gryka jest uprawiana bez środków chemicznych (ich stosowanie powoduje jej obumieranie). Palona kasza traci część swoich wartości odżywczych w procesie podgrzewania, dlatego wybierajmy tę niepaloną.
Jabłko - chroni płuca przed dymem papierosowym, poprawia apetyt, zawiera pektyny usuwające cholesterol, rtęć, ołów, lekarstwo na niestrawność dzięki kwasom jabłkowemu i winogronowemu, które powstrzymują rozwój fermentów i bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym, działa korzystnie na wątrobę i pęcherzyk zółciowy - potrafi nawet zmiękczyć kamienie żółciowe, pomaga w walce z depresją emocjonalną związana z niskim poziomem cukru we krwi.
1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
1 twarde, słodkie jabłko
Kilka ziaren kardamonu
1 łyżka miodu
Kilka orzechów włoskich
Kaszę gryczaną gotujemy w 1 szklance wody przez ok. 15 min. na średnim ogniu. Pod koniec gotowania kaszy dodajemy do niej obrane z łupinek i zmiażdżone w moździerzu ziarna kardamonu oraz pokrojone w kostkę jabłko (ze skórką).
Zawartość garnka lekko studzimy (ok. 2 - 3 min.) i dodajemy do niej miód, mieszamy.
Schodząc do tematu towarzystwa tego przepisu czyli kawy...
OdpowiedzUsuńBardzo chciałbym nauczyć się profesjonalnie przyrządzać rozmaite gatunki kawy, takie jak na przykład opisywane są tutaj - zobacz więcej. Czy planujesz może jakieś wpisy również na temat przyrządzania kawy?