Krem z ciecierzycy, chrupiące chlebki pszenne




Wracamy po krótkiej przerwie, spowodowanej kontuzją narciarską, z sycącym kremem z ciecierzycy. Słuszna dawka białka, żelaza, nienasyconych tłuszczów! W sam raz na wzmocnienie osłabionego kontuzją lub intensywnym karnawałem organizmu. Ciecierzyca pozytywnie wpływa na pracę żołądka, śledziony, trzustki i serca, jest również afrodyzjakiem - nie bez przyczyny kształtem przypomina serce. Jak i inne rośliny strączkowe pomaga w regulowaniu poziomu cukru i wody w organizmie oraz wpływa na właściwy wzrost i rozwój ciała oraz mózgu.
Dla osób uprzedzonych do roślin strączkowych, np. przez problemy trawienne, które strączki mogą wywoływać, kilka wskazówek, jak poprawić ich strawność.
  1. Dokładnie przeżuwaj rośliny strączkowe
  2. Przyprawiaj solą morską, ale dopiero pod koniec gotowania. Jeśli dodasz sól na początku, fasola nie ugotuje się dokładnie, skórka pozostanie twarda.
  3. Do gotowania roślin strączkowych dodawaj nasiona kopru włoskiego lub kminku.
  4. Namaczaj strączki przynajmniej 12 godzin
  5. Gdy rośliny strączkowe zaczynają się gotować, zbierz i usuń gromadzącą się na powierzchni pianę. Gotuj początkowo bez przykrycia na dużym ogniu. 
  6. Pod koniec gotowania dodaj trochę octu jabłkowego, ryżowego lub winnego.
  7. Łącz strączki z zielonymi warzywami.
  8. Soczewica, groszek, fasola adzuki i mung są najłatwiejsze do strawienia, spróbuj na początek tych rodzajów roślin strączkowych.
  9. Nie podawaj roślin strączkowych dzieciom do 18 miesiąca życia, ponieważ nie mają one jeszcze enzymów potrzebnych do prawidłowego ich trawienia.

600 g ugotowanej ciecierzycy*
3 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki harissy
1/2 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
1/2 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
Skórka z 1/2 cytryny

4 pomidory bez skórki
1 l domowego bulionu warzywnego
2 łyżki pasty tahini
1 łyżka miodu
Sok z 1 cytryny
Sól

Jogurt grecki
Kawałki cytryny

Chlebki 
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka delikatnie ciepłej wody
600 g mąki pszennej
1/2 szklanki oliwy
1 łyżeczka soli

W dużym garnku szklimy cebulę na rozgrzanej oliwie, dodajemy czosnek, harissę, obie papryki, skórkę z cytryny, ciecierzycę - podsmażamy chwilę. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 min. Dodajemy pastę tahini, mieszamy. Całość miksujemy. Dodajemy, miód, sok z cytryny i sól do smaku. 
Podajemy z dużą ilością jogurtu greckiego, kawałkiem cytryny do skropienia zupy przed jedzeniem oraz obowiązkowo z chrupiącymi chlebkami.

Chlebki
Drożdże i cukier rozpuszczamy w cieplej/letniej wodzie. Kiedy drożdże zaczną "pracować"/"syczeć"/"pienić się" dolewamy je do mąki wymieszanej z solą i oliwą. Całość mieszamy łyżką a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 równych części. Każdą część należy bardzo cienko rozwałkować. Placki pieczemy na blaszkach wyłożonych papierem w 250° przez kilka minut, do momentu, aż placki lekko się zarumienią.

*Ciecierzycę przed gotowaniem moczymy minimum 12 godzin. Następnie płuczemy ją intensywnie w zimnej wodzie i gotujemy w świeżej wodzie przez minimum 2 godziny - do momentu, aż będzie się rozpadać. Do gotowania ciecierzycy nie dodajemy soli!




Komentarze

Popularne posty