Krem z ciecierzycy, chrupiące chlebki pszenne
Wracamy po krótkiej przerwie, spowodowanej kontuzją narciarską, z sycącym kremem z ciecierzycy. Słuszna dawka białka, żelaza, nienasyconych tłuszczów! W sam raz na wzmocnienie osłabionego kontuzją lub intensywnym karnawałem organizmu. Ciecierzyca pozytywnie wpływa na pracę żołądka, śledziony, trzustki i serca, jest również afrodyzjakiem - nie bez przyczyny kształtem przypomina serce. Jak i inne rośliny strączkowe pomaga w regulowaniu poziomu cukru i wody w organizmie oraz wpływa na właściwy wzrost i rozwój ciała oraz mózgu.
Dla osób uprzedzonych do roślin strączkowych, np. przez problemy trawienne, które strączki mogą wywoływać, kilka wskazówek, jak poprawić ich strawność.
- Dokładnie przeżuwaj rośliny strączkowe
- Przyprawiaj solą morską, ale dopiero pod koniec gotowania. Jeśli dodasz sól na początku, fasola nie ugotuje się dokładnie, skórka pozostanie twarda.
- Do gotowania roślin strączkowych dodawaj nasiona kopru włoskiego lub kminku.
- Namaczaj strączki przynajmniej 12 godzin
- Gdy rośliny strączkowe zaczynają się gotować, zbierz i usuń gromadzącą się na powierzchni pianę. Gotuj początkowo bez przykrycia na dużym ogniu.
- Pod koniec gotowania dodaj trochę octu jabłkowego, ryżowego lub winnego.
- Łącz strączki z zielonymi warzywami.
- Soczewica, groszek, fasola adzuki i mung są najłatwiejsze do strawienia, spróbuj na początek tych rodzajów roślin strączkowych.
- Nie podawaj roślin strączkowych dzieciom do 18 miesiąca życia, ponieważ nie mają one jeszcze enzymów potrzebnych do prawidłowego ich trawienia.
600 g ugotowanej ciecierzycy*
3 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki harissy
1/2 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
1/2 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
Skórka z 1/2 cytryny
4 pomidory bez skórki
1 l domowego bulionu warzywnego
2 łyżki pasty tahini
1 łyżka miodu
Sok z 1 cytryny
Sól
Jogurt grecki
Kawałki cytryny
Chlebki
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka delikatnie ciepłej wody
600 g mąki pszennej
1/2 szklanki oliwy
1 łyżeczka soli
W dużym garnku szklimy cebulę na rozgrzanej oliwie, dodajemy czosnek, harissę, obie papryki, skórkę z cytryny, ciecierzycę - podsmażamy chwilę. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 min. Dodajemy pastę tahini, mieszamy. Całość miksujemy. Dodajemy, miód, sok z cytryny i sól do smaku.
Podajemy z dużą ilością jogurtu greckiego, kawałkiem cytryny do skropienia zupy przed jedzeniem oraz obowiązkowo z chrupiącymi chlebkami.
Chlebki
Drożdże i cukier rozpuszczamy w cieplej/letniej wodzie. Kiedy drożdże zaczną "pracować"/"syczeć"/"pienić się" dolewamy je do mąki wymieszanej z solą i oliwą. Całość mieszamy łyżką a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 równych części. Każdą część należy bardzo cienko rozwałkować. Placki pieczemy na blaszkach wyłożonych papierem w 250° przez kilka minut, do momentu, aż placki lekko się zarumienią.
*Ciecierzycę przed gotowaniem moczymy minimum 12 godzin. Następnie płuczemy ją intensywnie w zimnej wodzie i gotujemy w świeżej wodzie przez minimum 2 godziny - do momentu, aż będzie się rozpadać. Do gotowania ciecierzycy nie dodajemy soli!
Komentarze
Prześlij komentarz