Sernikobrownie z kremem malinowym


Po tym, jak poznańskie Babki postanowiły wyruszyć w świat i zamknęły Babki Cafe, bardzo zaczęło nam brakować naszej ulubionej babeczki z Babek Cafe, mianowicie sernikobrownie z kremem malinowym. Nie pozostało nam nic innego, jak tylko rozpocząć próby odnalezienia tych doskonałych smaków. Poniższy przepis jest efektem naszych pierwszych prac. Sernikobrownie wyszło pyszne, jednak brakowało nam uroczej atmosfery z Babek Cafe - mamy nadzieję, że wrócą:)

Czekoladowy spód
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
3 jajka
250 g cukru
1 łyżeczka espresso
150 g mąki orkiszowej
1/4 łyżeczki soli

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. W osobnej misce ubić jajka z cukrem, dodać kawę i masę czekoladową. Wsypać mąkę i sól, wszystko dokładnie zmiksować. Masę przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 min w 175°. 

Sernik
250 g twarogu półtłustego
250 g mascarpone
250 g ricotty
125 g cukru pudru
1 łyżka mąki
3 żółtka
70 ml śmietanki 30%
2 łyżki wody różanej

W dużej misce miksujemy wszystkie sery, mąkę, cukier. Cały czas miksując masę, stopniowo dodajemy do niej żółtka, następnie śmietankę i wodę różaną. Masę serową wylewamy na podpieczony czekoladowy spód. Całość pieczemy 15 min. w 175°, następnie zmniejszamy temp. do 120° i pieczemy kolejne 60 - 70 min. Ciasto studzimy i przechowujemy w lodówce.

Krem malinowy
300 g malin
40 g cukru 
4 łyżki śmietanki 30%
2 łyżeczkiki pszennej 
2 żółtka
Sok z 1/2 cytryny 
2 łyżki wody różanej
50 g masła
100 ml śmietanki 30%
175 g mascarpone

W garnku zagotowujemy maliny z cukrem. Kiedy maliny rozpadną się, przecedzamy je przez sitko. Przecedzone maliny ponownie wkładamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu. Żółtka, sok z cytryny, wodę różaną, śmietankę i mąkę dokładnie ze sobą mieszamy, przelewamy do garnka z malinami i mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy masło. Krem podgrzewamy, co jakiś czas mieszając trzepaczką, do momentu aż będzie gęsty i jednolity. Studzimy, przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce.
Śmietankę ubijamy na sztywno. W osobnej misce miksujemy mascarpone i schłodzony krem malinowy, dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy. Krem wkładamy do lodówki na około 30 min.
 

Ciasto wyjmujemy z lodówki co najmniej pół godz. przed podaniem. Kawałki sernikobrownie dekorujemy kremem malinowym, możemy to zrobic wkładając krem do rękawa cukierniczego lub nakładając krem łyżką. 


Komentarze

Popularne posty