Zupa czosnkowa
Jesień i zima to dla nas czas rozgrzewaczy: zup, grzanego wina, nalewek, pieczonych warzyw ... Dzisiejsza czosnkowa jest zdecydowanie jednym z najskuteczniejszych rozgrzewaczy. Pyszna, optymalna dla nas, jeśli chodzi o "czosnkowość" - delikatna.
10 ząbków
czosnku
1 cebula
3 łyżki
masła
2 l bulionu
warzywnego
3 ziemniaki
40 g boczku
wędzonego
Sól
Pieprz
Majeranek
200g startego parmezanu
50 ml
śmietanki 30%
Cebulę kroimy w mała kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy czosnek i podsmażamy chwilę. Zawartość patelni oraz pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do wrzącego bulionu. Gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie blendujemy zawartość garnka i doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy przez kolejne 15 - 20 minut.
Dodajemy śmietankę rozmieszaną w kubku z odrobiną gorącej zupy, parmezan - intensywnie mieszamy. Przelewamy do ciepłych miseczek i dekorujemy plastrami upieczonego boczku. Boczek możemy również pokroić w małą kostkę, podsmażyć i dodać do zupy po jej zblendowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz