Zupa czosnkowa



Jesień i zima to dla nas czas rozgrzewaczy: zup, grzanego wina, nalewek, pieczonych warzyw ... Dzisiejsza czosnkowa jest zdecydowanie jednym z najskuteczniejszych rozgrzewaczy. Pyszna, optymalna dla nas, jeśli chodzi o "czosnkowość" - delikatna.


10 ząbków czosnku
1 cebula 
3 łyżki masła

2 l bulionu warzywnego

3 ziemniaki
40 g boczku wędzonego
Sól
Pieprz
Majeranek
200g startego parmezanu
50 ml śmietanki 30%



Cebulę kroimy w mała kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy czosnek i podsmażamy chwilę. Zawartość patelni oraz pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do wrzącego bulionu. Gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie blendujemy zawartość garnka i doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy przez kolejne 15 - 20 minut. 
Dodajemy śmietankę rozmieszaną w kubku z odrobiną gorącej zupy, parmezan - intensywnie mieszamy. Przelewamy do ciepłych miseczek i dekorujemy plastrami upieczonego boczku. Boczek możemy również pokroić w małą kostkę, podsmażyć i dodać do zupy po jej zblendowaniu.
 





Komentarze

Popularne posty