Dynia z kozim serem i pesto
Połączenie dyni z kozim serem i pesto, dla którego inspiracją był dla nas Kukbuk, okazało się doskonałe. Polecamy na kolację lub jako jesienną przystawkę.
4 porcje
1/2 małej dyni
4 czubate łyżki zielonego pesto
200 g koziego sera dojrzewającego
Oliwa
Sól
Pieprz
Dynię kroimy na kawałki, takie, jak na zdjęciu. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy ją w 200° do momentu, aż będzie miękka. Kawałki upieczonej dyni przekładamy do 4 naczyń żaroodpornych, układamy na niej kawałki koziego sera - całość wkładamy do piekarnika na kilka minut, aby podgrzać ser. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy do dyni z kozim serem po łyżce pesto.
Komentarze
Prześlij komentarz