Dynia z kozim serem i pesto




  

Połączenie dyni z kozim serem i pesto, dla którego inspiracją był dla nas Kukbuk, okazało się doskonałe. Polecamy na kolację lub jako jesienną przystawkę.

4 porcje

1/2 małej dyni
4 czubate łyżki zielonego pesto
200 g koziego sera dojrzewającego
Oliwa 
Sól
Pieprz

Dynię kroimy na kawałki, takie, jak na zdjęciu. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy ją w 200° do momentu, aż będzie miękka. Kawałki upieczonej dyni przekładamy do 4 naczyń żaroodpornych, układamy na niej kawałki koziego sera - całość wkładamy do piekarnika na kilka minut, aby podgrzać ser. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy do dyni z kozim serem po łyżce pesto. 
 
 

Komentarze

Popularne posty