Tarta z czekoladą gruszką i batatami
Tą tartą wspominamy nasze ostatnie warsztaty kulinarne w SPOCIE. Jak zawsze było bardzo ciekawie i pysznie. Z Panem Tomaszem Michalec - kucharzem o bogatym doświadczeniu, które zbierał na całym świecie, przygotowaliśmy: sałatkę z cieciorki, truskawek, cytryny, sałaty z sosem sezamowym i oliwą; pastę fresca z pistacjowym pesto, szpinakiem, pomidorkami i oliwą; polentę z ziołowymi pulpecikami, młodymi warzywami i oliwą, pieczeń wieprzową w musztardzie i orzechach laskowych, doskonałe risotto z bobem i tartletki z nadzieniem ze słodkich ziemniaków, czarnej czekolady i oliwą. Ostatni przepis prezentujemy Wam dziś w nieco zmodyfikowanej wersji. W oryginale tartletki były podawane ze świeżymi owocami, porzeczkami i agrestem. My postanowiliśmy wykorzystać konfiturę gruszkową z wanilią z Weranda Deli & Gifts, która doskonale wkomponowała się w ten przepis.
Ciasto
125 g bardzo zimnego masła
35 g cukru
1 jajko
200 g mąki
Szczypta soli
Wypełnienie
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 słoik konfitury gruszkowej z wanilią z Weranda Deli & Gifts
1 duży batat
3 jajka
300 ml śmietanki 30%
Batata pieczemy w folii w 200° przez ok. 30 min. (aż będzie miękki).
Składniki na ciasto wyrabiamy w misce na jednolitą, gładką masę.
Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co
najmniej 1 godz. Ciasto możemy przygotować nawet 2 dni wcześniej i
przechowywać je w lodówce. Zagniecione ciasto możemy też przechowywać do
2 tygodni w zamrażarce.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm.
Przekładamy z wałka na wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto
nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem, na który wyrzucamy np.
fasolę/groch, który obciąży ciasto (zapobiega to wyrośnięciu ciasta).
Pieczemy w 190°
przez 15 min. Po tym czasie zdejmujemy fasolę/groch i pergamin, ciasto
wkładamy ponownie do piekarnika, zmniejszamy temp. do 170° i pieczemy kolejne 5 - 10 min.
Na
upieczonym, lekko ostudzonym kruchym cieście rozprowadzamy rozpuszczoną
w kąpieli wodnej czekoladę, a następnie gruszki z wanilią. Jajka,
śmietanę i miąższ z upieczonego, ostudzonego batata blendujemy i
wylewamy na ciasto z czekoladą i gruszkami. Pieczemy przez ok. 30 - 40
min. w 200° (masa musi lekko stężeć).
Komentarze
Prześlij komentarz