Pierś z kaczki z żurawiną
Sobotnia wizyta na targu zaowocowała m.in. świeżą żurawiną w naszej kuchni. Postawiliśmy na klasykę - kaczkę z żurawiną. Elegancki, pyszny obiad lub kolacja na specjalne okazje:)
2 porcje
Konfitura żurawinowa
230 g świeżej żurawiny
3 łyżki miodu
3 łyżki brązowego cukru
10 ziaren kardamonu
Skórka starta z 1/2 pomarańczy
Sok z 1 pomarańczy
Kaczka
2 piersi z kaczki
Sól
Pieprz
2 łyżki majeranku
2 łyżki masła
Do podania
Rukola
Pół szklani oliwy
1 łyżeczka konfitury żurawinowej
1 łyżka soku z pomarańczy
Sól
Pieprz
Wszystkie składniki konfitury żurawinowej wkładamy do rondla, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury (ok. 20 - 30 min.).
Piersi z kaczki nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, wkładamy do naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy piersi z kaczki na maśle, najpierw skórą do dołu ok. 4 min., następnie 2 min. na drugiej stronie. Usmażone piersi z kaczki smarujemy konfiturą żurawinową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy je 15 min. w 200°.
Rukolę polewamy dressingiem ze składników "do podania" - oliwę, konfiturę, sok z pomarańczy, szczyptę soli i pieprzu mieszamy w miseczce.
Na talerzu układamy gotową pierś z kaczki, obok porcję podgrzanej w rondelku konfitury żurawinowej. Sałatę z dressingiem podajemy w osobnym naczyniu.
Aż mi szkoda, że sama mam dwie lewe do jeśli chodzi o kuchnię. Ostatnio to tylko zaglądam do http://www.roadamerican.pl/pl/. No nic.. Zbieram się na obiad!
OdpowiedzUsuń