Tacos
"Stek" - Mistrz mięs wszelkiego rodzaju. Tym razem wyczarował doskonałą wołowinę do tacos. Spontaniczna, autorska marynata do mięsa plus kilka prostych dodatków: guacamole, jogurt naturalny, pomidorki. Polecamy na spotkania z Przyjaciółmi:)
4 duże porcje
Mięso
300 g wołowiny
1 średnia cebula
1 łyżka sosu worcester
70 ml Jacka Daniel's
80 ml oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka sosu sojowego
1 płaska łyżka słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
1 łyżka oregano
2 duże ząbki czosnku
Sól i pieprz
Wołowinę kroimy na małe kawałki. Cebulę drobno siekamy i mieszamy z reszta składników i mięsem. Wkładamy do lodówki na 24 godz. Zamarynowane mięso dusimy na patelni (na patelnię wlewamy całą marynatę) przez ok. 15 min.
Guacamole
1 dojrzałe avocado
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 posiekana szalotka
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i świeżo zmielony pieprz
Avocado kroimy na pół, usuwamy pestkę i za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ. Avocado, sok z cytryny, oliwę, szalotkę i wyciśnięty czosnek blendujemy. Na końcu doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
1 opakowanie jogurtu naturalnego
Kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na mniejsze kawałki
1 - 2 opakowania crispy taco shells
Tacos smarujemy guacamole, wkładamy kilka kawałków mięsa i kilka kawałków pomidorków, całość polewamy jogurtem. Smacznego.
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i świeżo zmielony pieprz
Avocado kroimy na pół, usuwamy pestkę i za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ. Avocado, sok z cytryny, oliwę, szalotkę i wyciśnięty czosnek blendujemy. Na końcu doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
1 opakowanie jogurtu naturalnego
Kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na mniejsze kawałki
1 - 2 opakowania crispy taco shells
Tacos smarujemy guacamole, wkładamy kilka kawałków mięsa i kilka kawałków pomidorków, całość polewamy jogurtem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz