Hummus buraczkowy



Latem intensywnie szukamy inspiracji dla szybkich, pysznych, piknikowych przekąsek. Jednym z naszych niezawodnych źródeł inspiracji są Delikatesy Poznańskiej Werandy. Tym razem spośród mnóstwa pyszności, wybraliśmy chutney buraczkowy z nutą pomarańczy - Weranda wyczarowała doskonałą miksturę z buraczków, jabłek, szalotki, pomarańczy, cukru brązowego, cynamonu, ziela angielskiego, gorczycy i octu jabłkowego ... Wyszło, jak zawsze doskonale. Tradycyjny hummus z dodatkiem chutney'a to coś zupełnie obłędnego:) 

1 słoiczek chytney'a buraczkowego z nutą pomarańczy z Weranda Deli & Gifts
2 puszki ciecierzycy
1 ząbek czosnku
5 łyżek uprażonego i zmielonego sezamu (lub 5 łyżek tahiny)
5 łyżek oliwy
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki zmielonego kuminu
Sól

Wszystkie składniki blendujemy i gotowe:)





Komentarze

  1. Ponieważ organizacja imprez integracyjnych jest moją specjalnością mogę łatwo stwierdzić, że idealnie by się coś takiego nadawało na tego typu imprezy ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty