Zielone szparagi z pesto na kaszy jaglanej z ricottą





Nasza kolejna propozycja na prosty, zdrowy obiad z wykorzystaniem sezonowych składników – nacieszmy się nimi. W tym sezonie naszym ulubionym połączeniem są szparagi z pesto, polecamy. Tutaj dołączamy jeszcze sycącą i kremową kaszę jaglaną z ricottą, pysznie:)

4 porcje

Pęczek zielonych szparagów
4 łyżki pesto genovese
250 g ricotty
50 g drobno startego parmezanu
2 łyżki oliwy
Szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
Łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Sól i pieprz

Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą, zimną wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody z dodatkiem odrobiny soli i gotujemy ok. 15 min.
Szparagi myjemy, obcinamy im zdrewniałe końcówki (mniej więcej na 1/3 dl., wyginając szparagi zdrewniałe końcówki powinny odłamać się same) i gotujemy w wodzie z 1 łyżeczką cukru, szczyptą soli i sokiem z cytryny przez ok. 10 min.
Ricottę i parmezan z dodatkiem oliwy podgrzewamy na małym ogniu, następnie mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu układamy porcję kaszy z ricottą i parmezanem, kilka szparagów, a na nich łyżkę pesto.





Komentarze

Popularne posty