Botwina zapiekana z kozim serem
Sezonowo:)
4 - 6 porcji
2 pęczki botwiny wraz z buraczkami
250 g koziego sera (twardego)
3 ziemniaki
10 plastrów szynki parmeńskiej
200 ml śmietanki 30%
2 jajka
Sól i pieprz
Ocet balsamiczny
Oliwa z oliwek
Buraczki dokładnie myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200° przez ok. 40 min. (w zależności od wielkości buraczków). Liście również dokładnie myjemy, kroimy w 4 cm odcinki i blanszujemy. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w grube plastry i gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Jajka, śmietanę, pokrojony w małą kostkę kozi ser, 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz mieszamy. Szynkę parmeńską rwiemy na mniejsze kawałki.
Kilka mniejszych kokilek lub 1 większe naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. W kokilkach układamy plastry ziemniaków, na nich kawałki szynki parmeńskiej, plastry upieczonych buraczków, następnie zblanszowane liście. Całość zalewamy masą serowo-jajeczno-śmetanową. Pieczemy w 170° przez ok. 25 - 30 min.
Przed podaniem polewamy odrobiną oliwy z oliwek i odrobiną octu balsamicznego.
Komentarze
Prześlij komentarz