Tarta cytrynowa






Tarte au citron - francuska klasyka! 
 
Ciasto:
250 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
75 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka mleka
Szczypta soli

Wypełnienie:
180 ml śmietany 30% lub 36%
5 jajek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
180 g cukru pudru
Sok i skórka otarta z 3 dojrzałych i sparzonych cytryn

Mąkę i cukier puder mieszamy i przesiewamy do miski. Bardzo zimne masło kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy masło, jajko i mleko do miski z mąką i cukrem – wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy (w razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki, ale nie za dużo, bo ciasto będzie zbyt twarde). Formujemy kulkę z ciasta, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godz.*
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym na ok. 3mm ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem w wielu miejscach, przykrywamy je papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę/groch, aby je obciążyć (ciasto nie może rosnąć). Pieczemy w 190° 15 min. następnie zdejmujemy fasolę/groch i papier i dopiekamy ciasto w 170° przez kolejne 5 min.

Wszystkie składniki wypełnienia umieszczamy w misce i łączymy za pomocą miksera.** Krem wylewamy na upieczone i ostudzone ciasto. Całość pieczemy ok. 20 – 25 min. w 170°, aż mus będzie lekko zarumieniony.
Tartę przechowujemy w lodowce, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

* Ciasto możemy przygotować również kilka dni wcześniej i przechowywać je  w lodówce. Możemy je też zamrozić – wtedy wyciągamy je z zamrażarki dzień przed pieczeniem i rozmrażamy w lodowce. Ciasto kruche przed rozwałkowaniem powinno być zimne, wtedy będzie idealnie kruche i nie będzie się „rwać” podczas wałkowania i przenoszenia do formy.

** Krem po zmiksowaniu będzie płynny, ale podczas pieczenia zgęstnieje i ostatecznie będzie miał konsystencję gęstego i zwartego musu.


 

Komentarze

Popularne posty