Tarta cytrynowa
Tarte au citron - francuska klasyka!
Ciasto:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
75 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka mleka
Szczypta soli
Wypełnienie:
180 ml śmietany 30% lub 36%
5 jajek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
180 g cukru pudru
Sok i skórka otarta z 3 dojrzałych i sparzonych cytryn
Mąkę i cukier puder mieszamy i przesiewamy do
miski. Bardzo zimne masło kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy masło, jajko i
mleko do miski z mąką i cukrem – wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitej
masy (w razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki, ale nie za dużo, bo ciasto będzie zbyt twarde). Formujemy kulkę z ciasta,
zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godz.*
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy
rozwałkowanym na ok. 3mm ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem w wielu miejscach,
przykrywamy je papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę/groch, aby je
obciążyć (ciasto nie może rosnąć). Pieczemy w 190° 15 min. następnie zdejmujemy
fasolę/groch i papier i dopiekamy ciasto w 170° przez kolejne 5 min.
Wszystkie składniki wypełnienia umieszczamy w misce
i łączymy za pomocą miksera.** Krem wylewamy na upieczone i ostudzone ciasto.
Całość pieczemy ok. 20 – 25 min. w 170°, aż mus będzie lekko zarumieniony.
Tartę przechowujemy w lodowce, a przed podaniem
posypujemy cukrem pudrem.
* Ciasto możemy przygotować również kilka dni
wcześniej i przechowywać je w lodówce.
Możemy je też zamrozić – wtedy wyciągamy je z zamrażarki dzień przed pieczeniem
i rozmrażamy w lodowce. Ciasto kruche przed rozwałkowaniem powinno być zimne,
wtedy będzie idealnie kruche i nie będzie się „rwać” podczas wałkowania i
przenoszenia do formy.
Komentarze
Prześlij komentarz