Pappardelle z suszonymi grzybami w sosie z mascarpone



Coś pysznego:)

3 duże porcje

40 g suszonych grzybów
250 g mascarpone
2 łyżki masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
100 ml wody
250 g makaronu pappardelle
Sól i pieprz

Do małego rondelka wlewamy 100 ml wody, wrzucamy do niej grzyby, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia na ok. 10 min.
Gotujemy makaron.
Mieszamy mascarpone z gałką muszkatołową, dużą szczyptą mielonego pieprzu i wodą, w której moczyły się grzyby.
Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy na nim chwilę wyciśnięty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną pietruszkę. Mieszamy. Dodajemy mascarpone z dodatkami i sól do smaku. Podgrzewamy całość do zagotowania, co jakiś czas mieszając.
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem, mieszamy i gotowe. 





Komentarze

Popularne posty