Pomarańczowo-kardamonowa baba wielkanocna






 

Weekendową wizytą w Weranda Deli & Gifts rozpoczęliśmy Wielkanocne przygotowania. Werandowy ekstrakt pomarańczowy skusił nas do babkowego debiutu - postanowiliśmy przygotować próbną pomarańczowo-kardamonową babę drożdżową.
Przepis podstawowy od Babci + doskonały ekstrakt pomarańczowy z Werandy + kilka naszych dobrych pomysłów = babka idealna! Wilgotna i aromatyczna. Próba udana, bezstresowo przygotujemy kolejną tuż przed Świętami.

75 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka cukru
6 żółtek
4 łyżki oliwy z oliwek
150 g masła (bardzo miękkiego)
3,5 szklanki mąki
50 g zmielonych migdałów
Szczypta soli
3 łyżki ekstraktu pomarańczowego (np. z Weranda Deli & Gifts)
Skórka starta z połowy pomarańczy
10 ziaren kardamonu zmiażdżonych w moździerzu

Lukier
2 łyżki ekstraktu pomarańczowego (np. z Weranda Deli & Gifts)
Skórka starta z połowy pomarańczy
Sok z polowy pomarańczy
5 ziaren kardamonu zmiażdżonych w moździerzu
1 szklanka cukru pudru

Do mleka wrzucamy 1 łyżkę cukru i drożdże, mieszamy (drożdże można rozdrobnić palcami). Pozostawiamy na ok. 15 min., do czasu, aż na powierzchni powstanie delikatna pianka.
Przygotowane wg powyższych wskazówek drożdże łączymy z 1 szklanką mąki, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Resztę cukru, mąki, migdały i sól mieszamy w dużej misce. Żółtka ubijamy z oliwą, kardamonem, skórką pomarańczową i ekstraktem pomarańczowym. W osobnej misce miksujemy masło, następnie stopniowo dodajemy ubite żółtka i miksujemy całość na gładką masę.

Zaczyn z drożdżami, suche składniki i mieszankę żółtek z masłem mieszamy dokładnie i wyrabiamy na gładką masę. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem formy (ciasto powinno wypełnić formę w 2/3 jej objętości). Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godz. Możemy przyspieszyć ten proces wkładając przykrytą ściereczką formę z ciastem do piekarnika o temp 30°. Kiedy ciasto urośnie pieczemy je w 180° przez 30 - 40 min., przykryte folią aluminiową, do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie po wyjęciu z ciasta suchy.
Składniki na lukier łączymy, kiedy babka ostygnie polewamy ją obficie lukrem.








Komentarze

Popularne posty